Musik jag gillar: Slipknot

Det var min polare Andreas som bjöd mig på en Metallicakonsert i Köpenhamn när jag var 24. Slipknot var förband till Metallica då. Jag hade hört talas om bandet innan, men hade inte direkt lyssnat in mig på deras musik eller visste så mycket om dem. Konstigt, egentligen, och jag har inget svar på varför. Eller jo, det kanske var för att det var i samma period som jag hade min första riktiga flickvän. I alla fall, Slipknot. Det är ett band som verkligen sticker ut. Musiken är väldigt energisk och nästan våldsam.

Många kopplar ihop dem med just våldsamhet, bråk och med deras masker. Bandet bär nämligen unika masker när de uppträder på scen. De har också på sig matchande fängelsekläder. De har olika nummer för att man ska känna igen dem. Att de gör sig såhär anonyma på scen menar de är för att helt kunna gå in i och fokusera på musiken. Det verkar vara en rätt klok idé, för vilken fantastisk musik de gör sen!

Bandet bildades 1995 av Shawn Crahan och Paul Gray Star, fast under ett annat namn. Bandmedlemmarna kommer från Iowa, USA. Från början bestod de av sex medlemmar, men sammansättningen har ändrats lite under åren. Debutalbumet spelades in 1998 i Kalifornien, färdigställdes 1999 och kort därefter kunde de ge sig ut på sina första turnéer. Låtarna spelades redan från början rätt flitigt i radio och bandet fick fans i flera länder. Bandet har sedan dess släppt flera album, turnerat, haft uppehåll och råkat i kontroverser i flera omgångar. Ett rätt händelserikt band med andra ord.

Även om bandet och deras filosofi och stil fascinerar är det förstås musiken som tilltalar mig mest. De har inspirerats av många kända band inom både hårdrock och heavy metal. Bäst är de live eftersom det är mycket fart och energi i deras framträdanden.