Hamster Bat and Mouse Rat

Jag spelar som bekant i ett lokalt band som heter Hamster Bat. Det är ett väldigt dåligt namn, det medges. Det började faktiskt som ett skämt. När vi bildade gruppen för ett par år sedan (det var jag, ett par polare, någons kollega, en annans kusin, typ så) visste vi ungefär vad för musik vi ville spela, men vi hade jättesvårt för att komma på namn. En dag blev vi tillfrågade om vi ville spela på firmans julfest, firman där en av oss jobbar, och det ville vi förstås. “Vad heter ni?” frågade hon som ordnade julfesten. “Ööööh” sa vi och bad att få återkomma.

Andreas föreslog att vi skulle ta en ölkväll och inte lämna stället förrän vi hade ett namn. Så det gjorde vi. Vi kom med väldigt många förslag den kvällen och hade väldigt roligt. De flesta förslagen var tramsiga och ju mer öl vi drack desto sämre förslag hade vi, fast vi gillade dem också bättre desto mer vi drack. Konstigt det där ;). Några seriösa förslag hade vi också, fast det var alltid någon som hade en bra invändning. Eller så visade sig namnet redan vara upptaget.

Tillslut började vi skämta om komediserien Parks and recreation där karaktären Andy Dwyer spelar i ett band. Andy är väl inte skarpaste kniven i lådan och texterna är därefter. Bandet byter namn väldigt ofta i början, men av någon anledning som inte ens de själva verkar begripa stannar det sedan vid Mouse Rat och fortsätter heta så i alla säsonger. Mouse Rat spelar lite då och då under serien. Musikaliskt helt okej, medan texterna är speciella. Vad sägs om när Andy ska skriva en sång för att hylla hästen Li’l Sebastian som gått bort och sjunger att det som gör mest ont är att människor inte kan rida på spökhästar.

“Heter de Mouse Rat kan vi heta Hamster Bat” sa Andreas, drämde det tomma ölglaset i bordet och gick. Så blev det.